"Епсилон" няма да изучава Слънчевата система, засега 08.08 | 16:38

Изстрелването се отлага заради технически проблеми

От Лазар Тодоров

Изстрелването на новата японска тристепенна ракета-носител "Епсилон" е отложено заради технически проблем за неопределено време, предаде ИТАР-ТАСС.

Причината за отлагането е открит дефект на кабелите на един от елементите. Именно от съображения за сигурност стартът е отменен.

Японската космическа агенция JAXA планираше през август да изведе в околоземна орбита с ракетата "Епсилон" космически телескоп за изучаване на планетите от Слънчевата система. Новият космически апарат, който е наречен "Спринт-А", е дълъг 6 метра, а масата му е 350 килограма.

Една от основните задачи на телескопа ще бъде детайлното наблюдение на Венера, Марс и Юпитер. Японските специалисти възнамеряват да проучат атмосферите на Венера и Марс, за да изяснят историята на тяхното развитие. Учените се надяват, че получените данни ще дадат отговор на въпроса защо на тези планети, които имат много общо със Земята, не са възникнали условия за съществуването на живот, допълва БТА.

"Спринт-А" ще наблюдава и спътниците на Юпитер, които според експертите са едни от най-перспективните за изучаване космически обекти. Особено внимание ще бъде обърнато на вулканите на Йо - най-активното в геологично отношение небесно тяло в Слънчевата система.

Изстрелването на ракетата носител "Епсилон" с апарата "Спринт-А" бе планирано да се осъществи от космодрума Утиноура в префектура Кагошима на 22 август.

От JAXA не информират за кога точно е отложен стартът.

Водещи

Най-четени