Венера, Марс и Юпитер скоро ще разкрият всичките си тайни 11.07 | 12:37

Японският телескоп SPRINT-A ще изследва детайлно планетите

От Антония Михайлова

Космически телескоп ще изследва планетите от Слънчевата система. Той ще бъде изстрелян от японската космическа агенция JAXA през месец август, предаде ИТАР-ТАСС.

Новият космически апарат е наречен SPRINT-A, дълъг е 6 метра, а масата му е 350 килограма. Една от основните задачи на телескопа ще бъде детайлното наблюдение на Венера, Марс и Юпитер.

С помощта на научния прибор японските специалисти възнамеряват да проучат атмосферите на Венера и Марс и да изяснят историята на тяхното развитие. Учените предполагат, че получените данни ще дадат отговор на въпроса защо на тези планети, които имат много общи неща със Земята, не са възникнали условия за съществуването на живот.

SPRINT-A ще наблюдава и спътниците на Юпитер, които според експертите са едни от най-перспективните за изучаване космически обекти. Особено внимание ще бъде обърнато на вулканите на Йо – най-активното в геологично отношение небесно тяло в Слънчевата система.

Изстрелването на ракетата носител Epsilon с апарата SPRINT-A ще бъде осъществено от космодрума Утиноура в префектура Кагошима на 22 август, уточнява агенцията, цитирана от БТА.

Водещи