"Магнитни" бактерии ще строят компютри 09.05 | 10:24

Бактерии, способни да произвеждат и подреждат наномагнити, може да доведат до скок в развитието на паметовите устройства

От Георги Георгиев

Днес компютърните вируси и буболечки (bugs) са понятията, за които бихме се сетили, че са пренесени от живата природа в съвременната техника. Скоро обаче може да се окаже, че в компютрите ни се използват и технологии, взети директно назаем от материали и процеси, случващи се в живи организми.

В случая става въпрос за вид бактерии, способни да произвеждат миниатюрни магнити (наномагнити). Уникалните им качества могат да бъдат използвани за създаването на по-ефективни лазерни харддискове и по-бързи връзки в компютрите на бъдещето.

За целите на проучванията си изследователи от Университета в Лийдс са използвали вид бактерия, която "яде" желязо. С нейна помощ те създали магнитна повърхност, подобна на тези, използвани в традиционните твърди дискове. Уникалното при този тип бактерии е, че след като погълнат железните частици, те образуват в себе си миниатюрни наномагнити.

Тази своя необикновена способност бактериите дължали на определен вид протеини. В процеса на работа учените започнали да разбират как протеините събират, оформят и позиционират наномагнитите. Впоследствие изследователите установили как могат да повторят това поведение в лабораторни условия извън клетките на бактериите.

Така, в сътрудничество с Токийския университет по земеделие и технологии, учените от Университета в Лийдс се надяват да разработят подход от "дъното към върха", създавайки по-евтина и екологична електроника.

Първото магнитното поле било създадено от докторантката Джоана Галоуей, която използвала протеин, създаващ перфектни нанокристали от магнетит (феромагнитен минерал с химическа формула Fe3O4 ) в бактерията Magnetospirilllum magneticum.

С помощта на технология, която Галоуей и нейните колеги все още усъвършенстват, тези протеини ще могат да се ползват, за да вършат "черната работа" по създаването на все по-качествени и бързи твърди дискове.

Самите протеини ще работят на нанониво – ще събират железните частици, ще създават повечето магнитни части и ще ги подреждат в правилни формации, все трудни операции, които спъват развитието на този тип технологии по метода "отгоре надолу". Така пътят към създаването на по-качествени и бързи хардискове ще бъде открит.

Най-четени