"Отмени принтирането"- вече възможно 21.05 | 11:24

Измислиха начин за отстраняване на мастилото от лист хартия

От Вероника Стойновска

Една от най-новите иновации в сферата на принтерите е дело на инженерите от Кеймбридж, които са измислили начин за отстраняване на мастилото от хартията, без да се наранява листа, съобщава The Telegraph.

Изследователите от университета в Кеймбридж използват кратки импулси от лазерна светлина, за да изтрият думите и изображенията, които са отпечатана върху листа. Лазерът изпарява мастилото, без да поврежда хартията и отваря перспективата на бъдещите принтери и копирни машини с услугата "отмени принтирането” ("unprint”), която ще позволи повторно използване на листа.

Доктор Юлиан Олуд, който е ръководител на изследователският екип, уточни, че технологията е и екологична, защото може да намали драстично броя на дърветата, отсечени за производството на хартия и да се осигури по-евтина алтернатива за рециклиране.

Той добави, че вече няколко търговски фирми са се заинтересували от производството на първите "unprint” устройства.

Изследователи открили, че биха могли да премахнат мастилото от една гама принтери и копирни апарати чрез загряване с кратки импулси от лазерна светлина с продължителност само четири милиардни от секундата.

Лазерите, които използват ултравиолетова и инфрачервена светлина успяват да премахнат мастилото, но най-ефективният за тази цел се оказал видимият зелен лазер. Той премахвал мастилото, без да причини видимо увреждане на хартията или промяна в цвета, а филтрите му могат да се използват за улавяне на изпареното мастило, което излиза под формата на газ.

Според доктор Олуд и колегите му прототипът на подобно устройство би струвал 19 хил. паунда, но с комерсиализирането и внедряването му разходите ще намалеят. 

От университета вярват, че използването на подобно устройство ще се щади повече околната среда, като се намали необходимостта да се използват толкова много химикали за рециклирането на хартията.

Водещи

Най-четени