„Парфюмен радар“ създава ред в ароматите 03.12 | 13:57

Новото устройството ще улесни класифицирането на стотиците видове аромати, използвани в парфюмерията

От Георги Георгиев

Учени обявиха създаването и успешното тестване на първия по рода си "парфюмен радар" в света, съобщава RedOrbit.com.

Новото устройство не е електронната джаджа, която ще ви позволи да определите кой какъв парфюм ползва в тълпата.

"Парфюмният радар" по-скоро e дългоочакваното ново средство за въвеждане на научен ред в често случайния процес на класифициране на стотиците миризми, от които се изграждат парфюмите.

Екипът, разработил новото устройство, отбелязва, че типичния парфюм се състои от между 50 и 100 различни ароматни съставки. Създателите на парфюми от край време описват тези съставки с крайно субективни термини като "цветен", "цитрусов", "дървесен" или "ориенталски".

Досега са предлагани много различни системи за класификация, но всяка от тях е била несъвършена, често описвайки един и същ аромат с различни понятия.

Разработеният "парфюмен радар" разполага с екран, подобен на дисплеите, които се използват за следене на самолетите.

Чрез него учените са успели да анализират и класифицират основните ароматни семейства на 14 комерсиални парфюма. За успеха им говори факта, че получените от тях резултати в голяма степен се припокриват с резултатите от паралелния анализ на опитни производители.

"Парфюмният радар" ще позволи на създателите на аромати да ускорят разработването на нови парфюми в експерименталния етап на т.нар. "предварително формулиране" на съставките. Това ще доведе до пестене на време и пари.

Водещи

Най-четени