10 милиарда години, за да я премине светлината 22.11 | 09:56

Откриха най-голямата космическа структура във Вселената

От Антония Михайлова

Астрономите откриха умопомрачително голяма космическа структура – толкова огромна, че светлината ще има нужда от 10 милиарда години, за да премине през нея, пише в статия, публикувана в arXiv.org.

Тази структура е разположена в далечните части на Вселената. Тя два пъти превишава по размери предишния рекордьор – куп от 73 квазара, наречени Огромна група квазари, чийто размер достига четири милиарда светлинни години. Новата структура е и 6 пъти по-голяма от Великата стена на Слоун, която обхваща 1,4 милиарда светлинни години.

Изследователите са открили новата група галактики, докато изучавали гама-изригвания. Смята се, че тези мимолетни изригвания, носещи голямо количество енергия, се предизвикват от взривове на масивни звезди.

"Това е отличен индикатор, че някъде нещо се е случило – казва астрономът Джон Хакила от университета на Чарлстън, Южна Каролина. – Тъй като по-големите звезди се образуват в райони с голямо количество материал, гама-изригванията може да дадат на астрономите приблизителна оценка на това с каква сила разполага едно или друго явление в даден регион. Ние се отнасяме към източниците на гама-изригвания като към знаци на карта."

След отчитането на възможните грешки на обследването учените открили в регион, отдалечен на около 10 милиарда светлинни години от Земята, в посока съзвездията Херкулес и Северна корона, регион с голямо количество гама-изригвания. Изследователите успели да оценят откритата структура като най-голямата от известните. Нейният диаметър се оказал 10 милиарда светлинни години.

"По-скоро тази структура е от множество галактични купове – коментира изследователят Ищван Хорват от Националния университет в Будапеща.

Очаква се допълнителен мониторинг на гама-изригванията да предостави повече доказателства за съществуването на гигантската структура. Сега астрономите твърдят, че нямат ни най-малка представа как може да се е образувала толкова голяма група галактики.

Водещи

Най-четени