3D принтер променя смисъла на понятието "готвене" 26.01 | 16:47

С новата технология може да бъде приготвено почти всяко ястие

От Георги Георгиев

Искате да направите професионална триизмерна декорация на тортата за рождения ден на детето си с нулеви приложни умения?

Няма проблем, просто използвайте 3D принтера, разработен по проекта Fab@Home на университета Корнел, и гостите ви ще решат, че притежавате уменията на петзвезден майстор на сладкарски изделия, пише сайтът Cosmic Log.

Ако искате, дори можете да поставите върху всяко парче уникален триизмерен образ на всеки един от гостите си. Това е едно от невероятните приложения на технологията 3D принтерите в кухнята.

Освен за декорирането на торти принтерите вършат чудесна работа за създаването на украсени с ивици тортиля, както ни показва в своето видео Дейв Арнолд, главен готвач във Френския кулинарен институт.

Основната функция на кулинарния 3D принтер е да излива в точно определен ред пастата, глазурата или всеки друг хранителен материал в течно или полутечно състояние. Самата спринцовка може да бъде програмирана така, че да "построи" всичко, което желаете слой по слой и така да създаде обемен обект.

Авторите на проекта са успели да създадат дори руло "Стефани" с гъбеста структура, която му позволява да абсорбира сосовете. Въпреки че при направата му са използвани съставките от оригиналната рецепта, начинът по който те са подредени, променя тотално вкусовите качества и усещания при консумация, твърдят създателите му.

Освен за приготвяне на храна, 3D принтерите могат да намерят най-различни приложения в науката, техниката и ежедневието. Така например за 1200 долара човек може да си закупи устройство, което изготвя прототипи на различни комерсиални продукти, произведения на изкуството и дори резервни части за различни домакински уреди.

Днес дори съществува група, наречена Made in Space, чиято цел е доставянето на 3D принтери на Международната космическа станция. Там устройствата ще бъдат използвани за направата на резервните части или други предмети. Така ще отпадне нуждата от скъпи доставки от земята. Космонавтите ще се нуждаят единствено от суровия материал в подходящ за целта течен вид и триизмерните модели на обектите за да ги произвеждат сами.

В бъдеще визионерите предричат използването на 3D принтерите дори при създаването на човешки органи за трансплантация. Първите стъпки към целта ще бъдат създаването на подходящите тъкани и изследването на начините, по които клетките в тях комуникират.

Водещи

Най-четени