3D филм показва как мозъкът губи съзнание 18.06 | 10:06

За първи път учени успяха да заснемат случващото се с мозъка, когато упойката започне да действа

От Елена Кирилова

За първи път учени успяха да видят какво точно се случва с човешкия мозък, докато той губи съзнание, съобщава medcalxpress.com.

За целта изследователите използвали оборудване, чрез което създали 3D филм, изобразяващ случващото се с мозъка в момента, в който упойката започва да действа.

3D изображенията показват, че загубата на съзнание е свързана с промяната в електрическата активност дълбоко в мозъка, която води до промяна в дейността на определени групи неврони и затруднява комуникацията между различните части на мозъка.

Екипът от Университета в Манчестър използвал изцяло нов метод за създаването на изображения, който позволява високоскоростно заснемане и контрол на електрическата активност дълбоко в мозъка. Той дава възможност на учените да измерват мозъчните функции.

Новото устройство е разработено от мултидисциплинарен екип, съставен от представители на катедрите по медицина и електрическо и електронно инженерство към Университета в Манчестър. Ръководител на екипа е проф. Хю Маккан.

Самата машина е много малка и лесно преносима. Тя разполага с 32 електрода, които се поставят върху главата на пациента. Между електродите се предава електричество, което е твърде малко, че да бъде усетено или да окаже някакво влияние върху човека.

Този ток се предава между електродите и напрежението, което се създава между двойките електроди, се измерва чрез процес, отнемащ по-малко от хилядна от секундата. Сканирането се извършва през цялата процедура по 100 пъти в секунда.

Скоростта на реакцията е такава, че предизвиква реакцията на мозъка спрямо външни стимули като лекарства и упойки. Въздействието може да бъде уловено в бърза последователност, тъй като различните части на мозъка реагират, което позволява последователната дейност на мозъка.

Учените все още не са наясно какво точно се случва в отделните части на мозъка, докато той губи съзнание, но според тях откритието е част от пътя към разбирането на мозъка и неговите функции.

Водещи

Най-четени