Google Earth като средство за археологически открития 22.09 | 13:39

Археолози разкриват непознати за науката мащабни древни обекти

От Андриян Георгиев

Google продължава да ни дава възможност виртуално да отидем там, където преди нас никакви археолози не са стъпвали. Най-новите разкрития на Арабския полуостров са на грандиозни каменни структури, съперничещи по своята сложност на прочутите знаци в Наска в Южно Перу, съобщава New Scientist. 

Древните каменни останки са известни сред местните бедуини като "произведенията на старците”, като за първи път били забелязани от въздуха през 1927 г. от Пърси Мейтланд, лейтенант в Кралските военновъздушни сили.

Но пълната им прелест стана очевидна, едва когато Дейвид Кенеди от Университета на Западна Австралия в Пърт "разцъка" в Google Earth. 

Кенеди посочва, че много страни в Близкия Изток няма да предоставят въздушни снимки или да разрешат полети за археологически изследвания, така че Google Earth осигурява единствения начин да се направи анализ на региона.  

По-рано тази година Дейвид Кенеди установи почти 2 000 потенциални археологически обекта в Саудитска Арабия от своя стол в офиса, използвайки сателитни снимки на Google Earth. Разширявайки своето виртуално изследване, покривайки целия Арабски полуостров, сега той откри над 2 000 "хвърчила” – каменни структури с приблизително кръгла глава и опашки, дълги стотици метри.

Смята се, че тези съоръжения са служили за капани за животни, като опашките им вероятно са служили за примамка на газели и антилопи, които са си залоствали главите в тях.

Колела между 20 и 70 метра в диаметър, използвани вероятно за духовни цели, също разнообразяват пустинята. Подобни структури в по-достъпния Йемен са на възраст около 9 000 г., уточнява Кенеди.           

Дейвид Томас от Университета La Trobe в Мелбърн, Австралия, също е, така да се каже, "фотьойлен” археолог. През 2008 г. той използва Google Earth, за да установи 463 обекта, които имат потенциал за археологическо изследване, в пустинята Регистан в Афганистан.

"Политиката на Google Earth е да няма никаква цензура, така че чрез него можете да получите достъп до всяка точка на планетата”, казва Томас.     

Водещи

Най-четени