Израел пусна Street View на Google 23.08 | 10:16

Маршрутът на автомобилите обаче трябва да бъде предварително обявен

От Елена Коцева

Юридическото министерство на Израел разреши на Google да направи заснемане на улиците в градовете за услугата си Street View, сообщана Lenta.ru.

По данни на изданието "Аарец" едно от условията за работата на услугата, поставени от Израел, е всички съдебни дела, касаещи заснемането, да се водят според законите на страната.

Също така Google трябва да предостави на потребителите възможност да се замаскират лицата на хората и номерата на автомобилите и тази възможност да бъде допълнителна на автоматичната.

Освен това автомобилите на Google, които работят по улиците на израелските градове, трябва да бъдат специално маркирани и техният маршрут трябва предварително да бъде обявен така, че да е ясен на израелските граждани.

Услугата на Google Street View беше представена през 2006 г. Услугата, която действа на територията на повече от 25 страни по света, се радва на изключителна популярност още от пускането ѝ през 2007 г.

Тя представлява надстройка на Google Maps, благодарение на която потребителите имат възможност да разгледат панорамно улиците на различни градове. Към момента са достъпни панорами от Ню Йорк, Хонконг, Париж, Лондон и много други.

Редица държави обаче се противопоставиха и спряха инициативата на Google. В Индия това стана поради опасения, че информацията може да се използва от екстремисти за терористични атаки. Забрана да се снимат градските улици и площади бе наложена по подобни причини и в Германия, а в момента Чехия води разговори по темата.

Водещи