Google навлиза в медицината - ще майстори лещи за диабетици 22.01 | 12:40

Технологичният гигант използва натрупаното знание за очите

От Боян Кърпачев

Технологичният гигант Google разработва контактни лещи със специални сензори за следене равнището на кръвната захар при диабетиците.

Контактната леща съдържа в себе си малък чип и миниатюрен сензор за нивото на кръвната захар в сълзите, вградени между два пласта от мек материал.

Обичайното проследяване на нивата на кръвна захар включва убождане и кръвен тест. Този начин обаче е инвазивен и не особено приятен. От друга страна се знае, че сълзите също могат да служат за индикатор за кръвната захар. Голямото предизвикателство пред инженерите било да съберат тези данни.

Новите лещи на Google ще проверяват кръвната захар всяка секунда и ще включват малки интегрирани светлинки за ранно предупреждение за опасни нива.

Въпреки че компанията е най-известна със своята търсачка, Google се опитва да разшири обхвата си чрез разработването на технологии като Glass. По-доброто познаване на работата на очите и сериозното отношение към проблемите на диабетиците са причините да се вложат усилия за изобретяването на лещите.

"Все още е рано за тази технология, но ние вече сме завършили множество клинични изследвания, които помагат за усъвършенстването на нашия прототип", споделят ръководителите на проекта Браян Отис и Бабак Парвиц. "Надяваме се някой ден тези лещи да помогнат на хората с диабет да управляват заболяването си".

Съобщението на Google не дава подробности за медицинските тестове или за дата на пускане на пазара.

Водещи

Най-четени