Hiriko – сгъваемият електромобил на баските 20.01 | 12:26

Един ден сгъваемата кола ще може да бъде наемана подобно на велосипед

От Георги Георгиев

Малка електрическа сгъваема кола, направена в баската провинция на Испания, може да се окаже отговорът на градския стрес и замърсяване.

Колата Hiriko (баската дума за "градски") е двуместна кола, чийто мотор е разположен при колелата и която може да се сгъва подобно на детска количка. Това ще позволи на возилото да заема минимално място при паркиране.

Иновационният модел ще бъде официално представен следващата седмица преди да се появи в европейските градове през 2013 г., съобщава AFP.

Измислена от MIT-Media lab в Бостън, концепцията е била разработена от консорциум от седем малки баски компании под общото наименование Hiriko Driving Mobility. Първият прототип ще бъде официално представен следващия вторник (24 януари) пред председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо.

В момента създателите на Hiriko са в разговори с няколко европейски града, в които малките коли да бъдат сглобявани. Моделът ще може да изминава до 120 километра без зареждане на батерията си, като скоростта му на движение ще бъде ограничавана по електронен път, така че да не надвишава максимално позволената в градски условия.

От Hiriko се надяват един ден електромобилът им да се предлага под наем, както в момента на много места се предлагат велосипеди. Авторите на проекта го описват като "Европейска инициатива в областта на иновациите, която предлага систематично решение на значими социални проблеми, като транспортът в градска среда, замърсяването и създаването на нови работни места".

На пазара цената на сгъваемия електромобил ще бъде 12 500 евро.

Водещи

Най-четени