Парижани ще имат възможност свободно да ползват електромобили 02.10 | 15:21

Годишната такса за ползването е ниска - 12 месечни вноски от 12 евро

От Андриян Георгиев

Флотилия от шейсетина от електромобилите, които ще бъдат предоставени за свободно ползване на парижаните и на жителите на парижките предградия и околните градове, започна да се движи днес по улиците на Париж и на неговите предградия, предаде AFP.

Системата за свободно ползване на електромобили от всички жители на френската столица и околностите й е все още в изпитателна фаза.

Тя ще бъде достъпна за широката общественост едва на 5 декември. Тогава парижани ще имат възможност да  избират измежду 250 електромобила. До края на 2012 г. те ще станат 2 000.

Колите ще бъдат разположени в 46 града, влизащи в състава на зоната на Париж и околностите й - Ил дьо Франс. 

Целта на проекта е хората да се откажат от използването на собствените си коли и да ползват предоставените им алтернативни средства за транспорт. Така градовете ще станат по-чисти и тихи.

Ползването на електромобилите ще е с абонамент. Годишната такса е ниска - 12 месечни вноски от 12 евро. Пет  евро ще се плаща за първия половин час ползване на возилото. 

Същият е принципът и на системата Velib (идва от думите велосипед и свободен) за свободно ползване само срещу абонамент на 20 хил. велосипеда в Париж, която пожъна голям успех от 2007  г. насам, уточнява БТА.

Системата за свободно ползване на електромобилите се нарича Autolib (от думите за автомобил и свободен).

Количките се наричат Блукар (синя кола). Те ще са оборудвани с акумулатор от новото поколение - литиево-метално-полимерни акумулатори с пет пъти по-голям капацитет от този на другите акумулатори. Той ще позволи на количките да се движат до 250 км в градска среда и до 150 км извън града.

Скоростта на количките е ограничена до 130 км/час.

В проекта френският бизнесмен Венсан Болоре е инвестирал 1,5 млрд. евро. Колата е произведена в сътрудничество с италианската компания Pininfarina.

Водещи

Най-четени