IBM направи пробив в здравеопазването 15.02 | 13:52

Системата за изкуствен интелект Watson ще помогне на онколозите

От Александър Бакалов

IBM съвместно с WellPoint, Inc. и Memorial Sloan-Kettering център за изследване на раковите заболявания обявяват първите решения в сферата на когнитивните изчисления, базирани на системата за изкуствен интелект Watson.

Иновативните решения на IBM ще помогнат на медицински специалисти да анализират и използват големи обеми от данни с цел взимане на решения за лечението на пациенти.

Новите продукти на компанията включват Interactive Care Insights for Oncology, WellPoint Interactive Care Guide и Interactive Care Review, които са свързани с Watson и са предназначени за подпомагане работата на лекари, изследователи и медицински центрове.

Конкретно Care Insights for Oncology е свързан с облачна система за консултиране на базата на Watson, която ще помогне на онколозите и изследователите да открият най-подходящото лечение за пациенти с раково заболяване.

Медицинските и технологични експерти са инвестирали хиляди часове в "обучението” на интелигентната система, за да може тя да възприема, анализира и тълкува значението на въведената комплексна информация с цел подобряване на качеството и ефективността на здравните услуги.

Според Американската асоциация за изследване на рака в рамките на 2013-та година ще бъдат диагностицирани 1,6 милиона нови случая на ракови заболявания. Проучванията показват, че един от пет пациента бива непълно или грешно диагностициран вследствие на усложнения в здравеопазването.

Тези статистики, заедно с непрекъснато нарастващия обем на медицински данни и информация, изправят здравната индустрия пред проблеми, които потенциално биха могли да се разрешат със системи от типа на Watson.

Водещи