NEC представи батерии с дебелина от 0,3 мм 20.03 | 07:34

Те ще променят начина, по който възприемаме кредитните карти, електронните четци и дори дрехите си

От Георги Георгиев

Японската технологична корпорация NEC представи най-новия си пробив в областта на батериите. Благодарение на разработваната от десетина години технология ORB (съкратено от "органично-радикална батерия") инженерите на компанията са успели да създадат батерия с дебелина от едва 0,3 мм.

Според информация на Geek.com новата свръхтънка полимерна батерия е с енергийна плътност от 5kW/L и капацитет от 3mAh. Тези параметри позволяват на напълно зареден прототип на батерията да съдържа енергия, с която да опресни образа на екран около две хиляди пъти. Наред с това презареждането на батерията отнема 30 секунди, като след 500 цикъла тя запазва 75% от капацитета си.

От NEC разработват технологията на полимерните органични батерии от 2001 г. насам. Досега обаче дебелината на устройствата е била ограничена до 0,7 мм. Тази бариера е била преодоляна благодарение на нови печатни технологии и гъвкав подобен на гел полимер, с чиято помощ платките са интегрирани в батериите.

Новата органична технология предлага перспективни приложения, особено при т.нар. подобрени кредитни и дебитни карти. Досега с дебелината си от 0,7 мм. ORB-устройствата не успяваха да покрият стандартите на интегрираните електронни карти.

ORB ще позволи върху кредитните карти да се поставят малки екрани, от които потребителите ще могат да се информират за баланса по сметките си, без да им се налага да ходят до банкомата. Екрани ще могат да се поставят и върху електронните карти за градския транспорт, както и върху картите-ключове за хотелите. Според NEC новата технология ще се появи за първи път на пазара през 2013 г.

Освен за кредитни карти гъвкавата ORB-технология ще намери и редица други приложения – при плоските дисплеи, при подобните на хартията гъвкави електронни четци и дори директно върху дрехите, както можем да видим в представената от компанията илюстрация.

Водещи

Най-четени