Peugeot представи кола, която сменя цвета си 02.04 | 15:20

Ако сте щастливи, вашият RCZ ще се оцветява в яркожълто, ако сте тъжни – в тъмносиньо

От Георги Георгиев

Британският клон на Peugeot представи прототип на спортния си модел RCZ, който по магически начин променя цвета си в зависимост от емоционалното състояние на шофьора. В основата на технологията стои иновативна боя, която реагира на настроението.

За да достигнат до впечатляващата иновация, инженерите на френския автомобилостроител сложили върху колата психохроматично покритие, което променя молекулната структура на боята. По този начин повърхността на автомобила е способна да отразява светлинни вълни, с променяща се дължина (цвят).

Моментното настроение на шофьора се засича с помощта на вградени във волана сензори. Те отчитат промените в телесната температура на ръцете и сърдечния пулс на шофьора.

Така например, ако се чувствате щастливи, колата ще се оцвети в жълто, като яркостта му ще зависи от силата на "уловените" емоции. Ако нещо на пътя ви разгневи, цветът ѝ ще премине в тъмночервено, а ако се почувствате спокойни и в мир със себе си, останалите участници в движението ще виждат, че карате зелен автомобил.

Ако пък настроението ви не е на висота, колата ще се оцвети в тъмносиньо, как то може да се види от клипа по-долу:

 

Честит 1 април! Във Facebook страницата на Peugeot коментират под клипчето, че новината за новия RCZ, който си сменя цвета в зависимост от настроението ни, всъщност е първоаприлска шега, която феновете на марката добре са уловили, (както оказа се, от компанията не успяха да излъжат и българските автоманиаци). Ние, признаваме, леко се разколебахме в достоверността на информацията, с надеждата, че това е една добра новина, но знае ли човек ... няма невъзможни неща. 

Водещи

Най-четени