Pобот открива загубени вещи 29.02 | 14:23

Симпатичното роботче EMIEW2 е способно да ви каже къде сте си оставили очилата или часовника

От Георги Георгиев

Забравили сте къде сте остави очилата си? Японски робот може да ги открие вместо вас и след това да ви насочи към тях, съобщава Reuters.

Създаденият от Hitachi малък двукрак робот EMIEW2 е с големината на шестгодишно дете и може да се плъзга навсякъде благодарение на колела вместо стъпала. Той разполага с бяло лице, две малки черни очи, напомняйки бегло на икономичното Hello Kitty.

EMIEW, чиято първа версия се появява през 2005 г., притежава достатъчно изкуствен интелект, с който да открива и разпознава различни обекти, в това число и човешки лица.

По време на една от последните демонстрации на робота бива показан цифров фотоапарат, на който той реагира с коментара: "Това вероятно е DSLR апарат".

За да вижда обектите, EMIEW2 използва камери, монтирани върху главата му. Заснетите изображения се анализират и сравняват с база от снимки на най-различни предмети. Създателят на EMIEW2 Такаши Сумиоши казва, че творението му е способно да събира снимки на различни предмети от интернет и да ги съхранява във външна база данни.

"След това, когато му покажете даден предмет, роботът открива какъв точно е той чрез сравнение по цвят и форма. Ако пък произнесете името на търсения от вас обект, роботът ще започне да го търси из помещението и след като го открие, ще ви заведе при него", обяснява Сумиоши. За да се справи със задачата, EMIEW2 комуникира с мрежа от камери, разположени на различни места в стаята.

За момента създателите на EMIEW2 нямат планове да комерсиализират творението си, но вярват, че то може да се превърне в стандарт за нов клас роботи, които работят в домове на възрастни хора, болници и дори туристически атракции.

Водещи

Най-четени