Сервизните роботи все повече навлизат в ежедневието на хората 01.12 | 07:09

До 2014 г. ще бъдат произведени 14,5 млн. робота, сочи маркетингово проучване

От Ивелина Георгиева

Търсенето на сервизни роботи все повече се увеличава в световен мащаб. Това каза д-р Найден Шиваров от Института по системно инженерство и роботика към БАН по време на Националната конференция "Сервизна роботика 2011".

Очаква се в следващите 10-15 години сервизните роботи да бъдат пуснати на масовия пазар, каза ученият.

Идеята на западните страни е сервизните роботи да се продават на цената на една кола - от порядъка на 20 хил. евро.

Най-продавани в момента са роботите-прахосмукачки, които могат да бъдат намерени и на българския пазар в големите вериги за техника на цени между 500 и 1000 лева. На този етап има продадени повече от 2 млн. броя в света от роботите-прахосмукачки, каза още ученият от БАН.

Най-модерният робот в света се казва Asimo-Honda, който е изработен от известната автомобилна компания. Той може да прави много неща, като освен да помага в ежедневието на хората, той може да тича, да се изкачва и слиза по стълби. Работът има 2 крака и 2 ръце, а батерията му издържа 4-5 часа, без да бъде зареждана.

"Казват, че той може да бъде войникът на бъдещето", посочи д-р Шиваров.

Проучванията показват, че сервизната роботика има голямо бъдеще и се планира до 2014 г. да бъдат произведени повече от 14,5 млн. робота.

По данни на БАН само за 2010 г. са произведени 137 хил. професионални сервизни робота в света.

Все повече се работи и върху по-професионалните роботи, които навлизат в медицината, военните операции, подводни роботи и др.

Най-развитите страни в областта на роботиката са Япония, САЩ и Германия.

Водещи

Най-четени