Scania опазва климата с GPS технология 06.12 | 11:52

Програмата прави анализ на пътя и позицията на автомобила и предлага варианти за оптималната скорост

От iNews.bg

Европейският производител на тежкотоварни автомобили Scania съобщи, че е разработил нова система за контрол на движението, базирана на GPS. Програмата идентифицира позицията на превозното средство, както и особеностите на пътя. На базата на тази информация системата предлага оптималната скорост на движение.

Ако шофьорите се съобразят с тези препоръки това пести не само горивото, а снижението никак не е за пренебрегване – 3%, но и вредните емисии за околната среда са по-малко.

Системата помага на по-неопитните шофьори, а за хората с много години зад волана пък е ценен помощник при пътуване по нови дестинации, допълват от Scania.

Времето често е основен фактор, особено за шофьорите на камиони, собственост на транспортни компании. По тази причина и разходите за гориво остават на втори план. При правилна преценка на пътя обаче доставките ще бъдат извършени навреме и без излишен разход на гориво, смятат още от компанията.

Новата система ще започне да се вгражда в камионите на Scania от 2012 година. В GPS-системата пък вече са вкарани данните за 95% от пътната мрежа в Централна и Западна Европа, но пък устройството върши работа и за всички, преминаващи транзитно през Източна Европа, смятат разработчиците.

Водещи

Най-четени