Sharp разработва соларна клетка с рекордна ефективност 31.05 | 17:37

43,5% от попадналата върху клетката слънчева енергия се преобразува в електричествo

От Георги Георгиев

Японският технологичен гигант Sharp е постигнал най-високото ниво на конверсия на слънчева енергия в електричество от 43,5%, използвайки концентраторна трислойна соларна клетка, пише Phys.org.

Подобна технология се използва в базираните на лещите соларни системи за концентрация на енергия, които фокусират слънчевата светлина върху клетките, за да генерират електричество.

Соларните клетки със сложна структура съдържат слоеве, абсорбиращи фотони, които са направени от съединения, съдържащи два или повече елемента като индий и галий. Основната структура на най-новите клетки на Sharp се основава на технология, която позволява ефективното наслагване на три фото-абсорбационни слоя, като в ролята на основен слой влиза индиево-галиевият арсенид (InGaAs).

За да постигнат максимална оптимизация на преобразуването на фотоните в електрони, инженерите на компанията оптимизирали разстоянието между електродите на повърхността на концентратора и отделно с това минимизирали електрическото съпротивление на клетката.

Измерванията на учените, показващи рекордните стойности на конверсия, са били потвъредени от Института за соларни енергийни системи "Фраунхофер" (ISE) в Германия.

Поради високите си нива на ефективност съставните соларни клетки се използвали основни при космическите сателити. Амбицията на Sharp е да създаде модели, които са достатъчно икономични и ефективни за използване и на Земята.

Водещи

Най-четени