Slow Food призова за иновации в земеделието 16.05 | 15:28

Върнете „общото“ в Общата селскостопанска политика на ЕС, настояват от организацията

От iNews.bg

Върнете "общото" в Общата селскостопанска политика на ЕС. За това призоваха от екологичната организация Slow Food.

Според еколозите в ЕС не бива да се забравя общия интерес за обществото при разработване на политиката в областта на селското стопанство, като са необходими промени още в основата на системата.

От Slow Food се включват в дебата за промени в ОСП, където реформи предстоят от 2013 година. Организацията предлага промените да бъдат насочени към развитието на иновациите, подкрепата за малките фермери и внимание към ценовата политика, която да осигури справедливи приходи за фермерите.

"Въпросът не е да направим нова селскостопанска политика, а да променим тази, но из основи", коментира президентът на Slow Food Карло Петрини. Ситуацията в момента прилича на катастрофа – много малки компании се "радват" на пълното безразличие от страна на политиците, допълва още той.

"Не трябва да мислим за селското стопанство само на секторно ниво, а да имаме по-комплексна визия за него – да се включи околната среда и прехраната, а новата Обща селскостопанска политика трябва да споделя интересите на цялото общество", обяснява Петрини.

От организацията допълват, че работа на всяка общност е сама да подбира културите, които отглежда, а не засажденията да се правят под "диктата на пазарите". И именно тук трябва да бъде една от основните роли на ОСП, коментират още от Slow Food.

Водещи

Най-четени