SpaceX отложи първия частен полет до МКС 24.04 | 19:20

Отлагането на историческия полет с няколко дни е заради необходимостта от допълнителни тестове

От Георги Георгиев

SpaceX отложи със седмица своя опит да се превърне в първата частна компания в света, изпратила безпилотен товарен кораб до Международната космическа станция (МКС).

"След като направихме обзор на прогреса си в последно време, стана ясно, че се нуждаем от повече време, за да приключим тестването на хардуера и да анализираме правилно всички получени данни", каза по случая говорителката на SpaceX Кирстен Брост Гратам, цитирана от AFP.

В резултат изстрелването на космическата капсула Dragon ще бъде отложено с около седмица след първоначално определената дата 3 май. Решението бе оповестено от изпълнителния директор на компанията Елон Мъск в съобщение в Twitter.

Целта на SpaceX е в сътрудничество с НАСА да изведе проектирания за многократна употреба кораб Dragon в околоземна орбита и да го приближи до МКС. Там екипажът на станцията ще извърши скачването със станцията посредством роботизирана ръка.

По план частната космическа капсула ще трябва да откара до МКС над полови тон товари, нужни за работата на космическата лаборатория. Товарът, с който корабът ще трябва да се върне на Земята, ще бъде дори по-голям – близо 660 кг.

SpaceX вече има сериозен опит в космическите проекти. Компанията на съоснователя на PayPal Елон Мъск влезе в историята с успешното изстрелване и връщане на Земята на капсулата Dragon през 2010 г.

Днес няколко частни компании се състезават в пускането на първата частна капсула, способна да пренася хора и товари до МКС. Очаква се в бъдеще подобни частни проекти да заменят скъпоструващата програма със совалките, която НАСА прекрати миналата година.

В момента Международната космическа станция е достъпна за хора единствено посредством руската капсула "Союз".

Водещи

Най-четени