Ако ще е така на Марс, искаме и ние! 20.09 | 07:11

Къде ще живеят първите хора, когато отидат на Червената планета?

От Антония Михайлова

Немски архитекти предлагат концепция на подземна марсианска колония, която ще стане дом за бъдещите жители на Червената планета.

Според проекта, предложен от фирмата ZA Architects, на Марс може да се изпратят роботи, които да построят там пещери за хората.

Тъй като марсоходите са определили, че повърхността на планетата се състои основно от базалт, той може да се използва като строителен материал, за да се създадат огромни подземни пещери и марсиански "цимент".

Базалтът е добър материал за защитна пещера, ще осигури изолация и ще може да се използва за базалтово фибростъкло, по-здраво от стомана.

Роботите ще кацнат на Марс, за да изкопаят пещери, оставайки само базалтови колони за опора на покрива. Когато пристигнат първите хора, ще им остане само да поставят прозорците, вратите и системите за животоподдържане.

"Марсоходът Curiosity рано или късно ще заведе хората на Марс и няма да е лошо там да има постоянна станция за изследвания – разказва архитектът Арина Агеева. – Напълно логично би било да се използват пещери в качеството на главна защитна структура на колонията."

Специалистите смятат също, че базалтът може да се използва за създаването на "паешка коприна" – материал, подобен на фибростъкло, който е по-здрав и лек от стоманата, с него се работи лесно, огнеупорен е и не се поддава на корозия.

На базата може да се построят и селскостопански участъци, където да се отглеждат определени култури, например аспержи.

Архитектите смятат, че хората ще могат да полетят на Марс през следващите 10 години.

А сега вижте в галерията къде компанията ZA Architects смята да настани бъдещите марсианци.

Водещи

Най-четени