Бакпулвер за екологично съхраняване на водородно гориво 15.06 | 13:15

Германски учени откриха начин за удобното и безопасно използване на водорода като енергиен източник

От Георги Георгиев

Водородът е отдавна обсъждана алтернатива на традиционните горива в бъдещата устойчива енергетика. Практическите варианти за лесно и безопасно съхраняване на водород обаче все още не са открити, поне досега.

В списание Angewandte Chemie екип на германския институт Лайбниц представи нова технология за съхраняване и отделяне на водород, базирана на простите соли, получавани от мравчената и въглеродна киселина.

Изискванията на бъдещите практични материали за съхранение на водород включват лесното и бързо приемане и отдаване на водород при нормално атмосферно налягане и стайна температура. Освен това те трябва да съдържат големи количества от този химичен елемент и същевременно да заемат минимално пространство, така че да се побират в резервоарите на колите.

Едно от сравнително сполучливите решения в тази насока са металхидридните съдове, които съхраняват водорода и са с относително практичен обем. Те обаче имат и редица недостатъци, като голямо тегло, висока цена и ефективност единствено при високи температури.

Освен от органичните материали за съхранение на водород като метана и метанола, германските изследователи се заинтересували и от възможностите на мравчената киселина (HCO2H) и нейните соли, известни като формиати. Фундаментален проблем пред използването на тези материали тук се оказала сепарацията на въглеродния диоксид, получен при отделянето на водорода.

Екипът се е справил с този проблем успешно, благодарение на специален рутениев катализатор, който въздейства едновременно върху отделянето и поглъщането на водород. Така бил създаден обратим цикъл за съхраняване на газа, без отделянето на въглероден диоксид.

Освен това при новата технология се отделят нетоксични формиати, а остатъчният CO2 се улавя под формата на бикарбонати - ключови компоненти в от много естествени скали и често използвани в кулинарията като содата за хляб (натриев бикарбонат).

Тези бикарбонати са безопасни и лесни за пренасяне и съхраняване и впоследствие могат отново да бъдат заредени с водород при стайна температура и нормално налягане. Така водородният цикъл се затваря напълно.

Водещи