Бактерия прави гориво от рециклирани вестници 26.08 | 10:12

TU-103 щамът преработва целулозата в удобния за пренасяне и високоенергиен бутанол

От Георги Георгиев

Ето една област, при която старомодните хартиени вестници продължават да превъзхождат електронните си издания. Учени от университета Тулейн са открили нов щам на бактерия, наречена TU-103, която може да използва хартията, за да произвежда бутанол, информират от учебното заведение.

Бутанолът е биогориво, което успешно може да служи като заместител на бензина. В момента учените експериментират с голям успех със стари броеве на местните ежедневници в Ню Орлиънс - Times Picayune и New Orleans venerable daily newspaper, които се оказват много удобни за целта.

TU-103 е първият бактериален щам от природата, който сега произвежда бутанол директно от целулоза. "Целулозата се среща във всички зелени растения и е най-често срещаният органичен материал на Земята. Ето защо преобразуването ѝ в бутанол е мечта на мнозина", обяснява молекулярният биолог Харшад Валанкар и допълва, че само в САЩ годишно се изхвърлят 323 милиона тона целулоза, които да се преработят в бутанол.

Бактерията TU-103 била открита за първи път в животински отпадъци и след това е била култивирана за производството на бутанол директно от целуза. Тя е единственият щам на нишковидна бактерия, който може да извършва това в присъствието на кислород, който убива всички останали бактерии, произвеждащи горивото.

В ролята си на биогориво бутанолът е по-добър от етанола (произвеждан от захар от царевица), тъй като с него може да се захранват съществуващите двигатели, без да се налага модификацята им. Бутанолът може лесно да бъде транспортиран през съществуващите тръбопроводи, по-малко корозивен е, съдържа повече енергия от етанола за единица обем и отделя много по-малко вредни емисии в атмосферата.

Най-четени