Батерията, за която мечтаем 16.02 | 11:12

Нова литиево-йонна батерия издържа три пъти повече и се зарежда за едва 10 минути

От Георги Георгиев

Вече ще може да зареждаме телефоните за минути, защо не - и за секунди? Дали е възможно - напълно.

Как ще стане това - проблемът с падащите батериите на телефоните си има вече своето решение.

Учените са на път да пробият мистерията с технологията на литиево-йонните батерии, която може да помогне да се поддържат постоянно гладните за ток смартфони, заредени в продължение на дни, вместо както е в момента - за часове.

Откритието е направено от учени от университета в Южна Калифорния, пише технологичният сайт Gizmodo.

Основното технологично препятствие, което днес пречи на човечеството да навлезе в бъдещето, описвано от поколения фантасти, е разработването на стабилен и дълговечен източник на енергия. Един от примерите в тази насока са днешните смартфони – техните батерии издържат едва по няколко часа при активна комуникация, което несъмнено е крайно недостатъчно.

Самите литиево-йонни батерии генерират електрически ток, като провеждат положително заредените литиеви йони между микроскопично тънки листове графит, разположени във всеки електрод. Но с амортизирането на тези листове, капацитетът на батериите пада.

Това е особено вярно за новото поколение от литиево-силициеви клетки (при тях токсичният елемент кобалт е заменен със силиций), чиито листове са по-крехки от тези на обикновените литиеви батерии.

Иновацията, която учените прилагат, е да заменят листовете графит с порест материал, направен от наночастици силиций. Така е създадена батерия, чиито елементи не се изхабяват при многократно презареждане. Освен това, тя има утроен капацитет за съхранение на електричество и може да се зареди в рамките на няколко минути.

Според подадения от учените патент, новата нанобатерия може да се появи на пазара в следващите две до три години.

Водещи

Най-четени