Безплатните мобилни приложения изцеждат батерията 20.03 | 14:25

„Виновни“ са вградените реклами, които изискват определяне на локацията

От Георги Георгиев

Безплатните мобилни приложения, разработвани от трети страни и съдържащи реклами, консумират значително повече енергия, показва ново проучване, цитирано от BBC.

За целта изследователите от университета Пардю, Индиана, използвали специален инструмент, с който да следят консумацията на енергия на няколко смартфона, работещи под Android и Windows Mobile. В проучването били включени популярни безплатни приложения като известната игра Angry Birds на Zynga.

Резултатите показали, че в един от случаите 75% от консумираната от приложение енергия отивала за захранване на рекламите. За Angry Birds положението било още по-лошо – само 20% от енергията отивала за захранване на самата игра.

45% от електричеството било хабено за определяне на изпращане и приемане на сигнал, с който да бъде определено местоположението на потребителя, така че към него да бъде изпратена най-подходящата реклама.

Тестовете били проведени при пускане на приложението посредством 3G връзка. Резултатите показали, че повечето безплатни програми оставят връзката отворена средно 10 допълнителни секунди след сваляне на информацията за рекламата.

Авторът на доклада Абинав Патак коментира, че създателите на приложения трябва да погледнат по-сериозно на енергийната оптимизация на разработките си.

Повечето от безплатните програми днес включват вградени реклами, така че разработчиците да могат да печелят от тях, без да се налага да поставят първоначална такса при свалянето им.

Водещи

Най-четени