Бъдещите самолети се сдобиват с „магическа кожа“ 11.04 | 17:23

Специален слой ще увеличи значително сигурността и екологичността на бъдещите поколения самолети

От Георги Георгиев

Въпреки широко разпространените негативни нагласи към пътуването със самолет, според статистиките това е един относително безопасен начин за транспорт. Днес от НАСА се опитват да го направят дори още по-сигурен. За целта те спонсорирали четири различни изследователски екипа с общо 16,5 милиона долара за разработването на по-сигурни и икономични самолети, които дори може да се окажат и по-тихи от използваните днес, пише PhysOrg.com.

Един от най-интересните проекти в тази насока е направен от американския производител на едномоторни и двумоторни самолети Чесна, които са създали самовъзстановяваща се "кожа". Тя ще предостави на бъдещите поколения самолетите ефективна защита от мълнии, екстремни температури, физически попадения и повреди от електромагнити вълни.

"Кожата", която някои вече описват като "магическа " ще бъде приложена от екип от General Electric и Чесна.

Идеята дошла от докладa N+3, в който се разглежда бъдещото развитие на технологиите след три поколения самолети напред след сегашното. Според доклада "кожата" ще бъде направена от проницаем филм в комбинацията от пласт абсорбиращата пяна, която ще покрива целия летателен апарат.

Към момента за съжаление от Чесна не са дали допълнителна информация и детайли по проекта.

Ако тези нови "кожи" бъдат приложени към сегашното поколение самолети, те биха намалили теглото на машините, което би увеличило значително еко-характерискиките им. Освен това "кожата" би позволила на инженерите да виждат по-лесно нарушеният в целостта на корпуса и да ги отстраняват навреме.

Очаква се тази технология да не влезе в употреба най-рано след 20 до 25 години.

Водещи

Най-четени