Български учени създадоха лактобацили – естествени консерванти 28.10 | 08:30

За киселото мляко и как да открием има ли нишесте в него разказват учени от БАН

От Апостол Апостолов

Киселото мляко може да престои и 28 дни при температура от 4 градуса и да не се развали. Как може да стане това – откриха учените от БАН Росица Топчева и доц. д-р Светла Данова. Двете успяха да създадат нов щам лактобацили.

Произведените с тях кисели млека отговарят на българските стандарти за кисело мляко и имат отличен търговски вид и след 28 съхранение при 4 градуса температура. Бацилите са нов щам, не са свързани с комерсиалното производство и техните свойства позволяват нови технологични подходи, смятат учените.

Целта на учените е била да потърсят начини за консервиране и съхранение на продуктите, но с природни средства и без химия, разказват двете изследователки пред Econ.bg.

До този момент няма интерес към техните продукти – нито от страна на български, нито от чуждите компании.

А на българския пазар огромна част от закваските за киселите млека са чужди. По тази причина и работата на учените може да се окажа страхотен коз за българските производители.

Учените разкриха и още трикове – за това как можем да разпознаем дали има нишесте в киселото мляко. Ако капнем капка йод в лъжица мляко и посинее – значи има нишесте, разкрива Росица Топчева, която е докторант в БАН.

Какви още тайни на киселото мляко разкриха изследователите можете да прочетете в рубриката "Интервюта" на Econ.bg.

Водещи

Най-четени