Ваканция в космоса? 17.08 | 12:34

Руска компания разкри планове за създаването на космически хотел до няколко години

От Георги Георгиев

Руската космическа компания Orbital Technologies обяви планове за "построяването" на хотел в околоземна орбита на височина от 350 километра, информира сайтът на Daily Mail.

Хотелът ще бъде с максимален капацитет от гости, настанени в четири стаи. Помещенията ще бъдат снабдени с огромни прозорци, осигуряващи панорамна гледка към въртящата се под хотелa Земя.

Пътят до хотела сам по себе си ще бъде приключение – за да достигнат до целта си, бъдещите туристи ще пътуват два дни на борда на руския кораб Съюз. Цялото прекарване няма да бъде по джоба на всеки. Петдневен престой в космическия хотел ще излиза 100 хиляди британски лири, като общите разходи ще достигнат половин милион.

Космическият хотел, който е по-правилно да наречем комерсиална космическа станция, се очаква да заработи до 2016 г. Според неговите създатели той ще бъде много по-удобен за живеене от Международната космическа станция (МКС).

В безтегловността на космоса гостите на хотела ще могат да избират дали леглата им да бъдат във вертикална или хоризонтална позиция. Душовете ще бъдат направени така, че да не позволят на водата да се разпръсква в стаята. За сравнение обитателите на МКС могат да се къпят само с гъба за баня, докато са на станцията.

Туристите, които през цялото време ще бъдат в компанията на опитен екипаж, ще имат на разположение храна, приготвена на Земята и изпратена на борда, където бива загрявана в микровълнови печки. Така няма да им се налага да ядат стандартните лиофилизирани храни, използвани от екипажите на МКС.

На борда на хотела ще се предлагат минерална вода и плодови сокове, като алкохолът ще бъде стриктно забранен. За почистване на тоалетните ще бъде използвана въздушна струя вместо вода. Отпадните води ще бъдат рециклирани, а замърсеният въздух – филтриран и връщан обратно в помещенията.

Хотелът ще бъде достъпен както за богати туристи, така и за хора, работещи в частни компании, които искат да правят проучвания в космоса, заяви изпълнителния директор на Orbital Technologies Сергей Костенко.

В бъдеще посетителите на космическия хотел може да се окажат и домакини на неочаквани гости. В създаването на капсулата са заложени планове тя да се използва като спасителна лодка за астронавтите на борда на МКС в случай на криза.

Водещи

Най-четени