Билетите за космоса могат да поевтинеят до 10 хил. долара 16.03 | 19:05

Астронавтът с най-много мисии на борда на совалки даваше пространни обяснения

От iNews.bg

От това, което видяхме в сряда на пресконференцията на известния американски астронавт Стори Мъсгрейв, определено можем да кажем, че участието му в четвъртък в модула на туристическата конференция, посветен на космическия туризъм, заслужава да се види.

Само час, след като се приземи на българска земя, топ астронавтът на НАСА даде кратка пресконференция, в която говори по редица интересни теми, свързани с предизвикателството, наречено "космос”.

В продължение на един час астронавтът с най-много мисии на борда на совалки даваше пространни обяснения за опита си в празното пространство, както и за настоящето и бъдещето на космическите технологии.

По темата за цената на бъдещия космически туризъм Мъсгрейв със съжаление заяви, че космическите пътувания ще останат скъпо удоволствие, макар че значително ще поевтинеят. Астронавтът предвижда сегашната цена от 200 хиляди долара да спадне многократно до по-скромните 10 хиляди, което обаче си остава непосилна сума за повечето хора.

По време на изложението си Мъсгрейв засегна и темата за наличието на извънземен живот. Астронавтът заяви, че е убеден, че животът е разпространен на милиарди планети във Вселената, а разумни същества пътуват между звездите от милиарди години. Той самият обаче отрече да e получавал доказателства по време на мисиите си, че планетата ни е посещавана от извънземен разум.

По време пресконференцията космическият ветеран засегна и темите за екологичността на пътуванията в космоса, красотата на Земята, гледана отгоре, сексът в космоса, както и много други въпроси, които надяваме се, ще бъдат подробно дискутирани по време на утрешната му няколкочасова презентация в сградата на Софийската опера и балет.

Освен това, по време на утрешното събитие ще бъдат представени 15 компании, които се занимават с космически туризъм, както и последните технологични постижения в тази насока. Ще бъдат направенa и подробна презентация на първия робот-астронавт Robonaut 2, който бе изпратен преди дни на Международната космическа станция с последния полет на совалката Дискавъри.

Участниците в конференцията ще се запознаят и с иновационни проекти за изпращане на хора в космоса на НАСА, като тези за космически асансьор, които един ден да може да замести конвенционалните космически полети.

Водещи

Най-четени