Великобритания се готви за идването на ЗD печата 24.10 | 14:34

Очаква се новата технология да трансформира из основи британската икономиката в близките години

От Георги Георгиев

Британското правителство се нуждае от план за действие и актуализация на законовата си база, за да посрещне предизвикателствата, които ще дойдат от бъдещото навлизане на печатните 3D технологии. По този начин ще се гарантира, че страната ще се възползва максимално от икономическите ползи от революционната технология и ще минимизира рисковете от нея, свързани със защитата на авторски права и като производството на незаконни продукти.

Това мнение е изразено в доклад, публикуван от британския Център за големи иновации – съвместен проект на фондацията Work и университета Ланкастър. Създателите на доклада описват първата изчерпателна рамка за водене на целенасочена политика спрямо 3D печатните технологии.

Според тях триизмерният печат, представляващ метод за ефективното преобразуването на дигитални файлове във физически обекти, ще трансформира британската индустрия и ше донесе Обща добавена стойност (GVA) от приблизително 70 млрд. паунда за следващото десетилетие. Това е над половината от общото производство на Острова.

Анализите на центъра за иновации сочат още, че 3D печатът ще донесе редица ползи за Великобритания. В това число влизат връщането на работни места в производството обратно в страната, намаляване на екологичното влияние от потреблението, както и предлагане на много по-голям избор от даден продукт.

Наред с това се прогнозира цялостна промяна на транспортната система за доставки поради простата причина, че много от индустриалната продукция, която в момента се произвежда централизирано във фабрики, ще бъде изнесена към малки производствени мощности в близост до крайния потребител.

Индустриите, които ще бъдат засегнати най-силно от 3D печата в са свързани с производството на текстил, дрехи, лекарства, гуми, пластмаси, машини и мебели.

Освен ползите за британското общество докладът "Триизмерна политика; Защо Британия се нуждае от рамка за действие в областта 3D печата", засяга и проблемите, свързани с използването на новата технология.

Те са свързани най-вече със създаването на по-гъвкава система за защита на интелектуална собственост, стимулиране на инвеститорите и дизайнерите и регулации, с които властите да предотвратят ползването на 3D принтерите за производство на оръжия или незаконни продукти.

Водещи

Най-четени