Все по-близо до бозона на Хигс 03.07 | 18:28

Физиците от ЦЕРН ще предоставят най-нови данни за лова на емблематичната частица

От Георги Георгиев

Очаква се в сряда (4 юли) физиците от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) да обявят, че са все по-близо до откриването на бозона на Хигс – търсената от десетилетия субатомна частица, която според теорията на британския физик Питър Хигс придава маса на цялата позната ни материя.

Наред с това евентуалното откриване на бозона ще позволи добавянето на една от липсващите брънки на т.нар. Стандартен модел – основополагаща физична теория, която слага в обща рамка три от четирите основни вида взаимодействия във Вселената и описва елементарните частици и взаимодействията между тях.

Макар че учените от ЦЕРН няма да обявят откриването на самия Хигс бозон, те ще докладват, че са събрали достатъчно данни, от които почти могат да заключат, че елементарната частица наистина съществува. Очаква се два независими екипа да предоставят на широката общественост своите резултати, информира AP, цитирана от Mashable.

Oткриването на предсказания още в началото на 1960-те години бозон би ни помогнало да разберем по-добре разбирането на физиците за структурата на Вселената и нейния произход.

За да открият бозона на Хигс, учените от ЦЕРН, както и техните американски колеги от Fermilab, работят от години и харчат милиарди долари за все по-съвършени и мощни инструменти. Най-големият от тях е Големият адронен колайдер (ГАК), разположен под земята на границата между Швейцария и Франция.

Водещи

Най-четени