Втора частна компания превзема Космоса (ВИДЕО) 18.09 | 16:58

Конкуренцията на орбита расте, очаква се цените за полети да падат

От Антония Михайлова

Вече сте чували за компанията SpaceX на милиардера Елън Мъск, която се смята за фаворит в частните космически полети. Тя вече си има конкурент и сега Космосът вече не е еднолично владение, което се смята за добра новина за науката, промишлеността и човечеството като цяло.

Компанията Orbital Sciences, чието седалище е в Далас, Вирджиния, се готви да стане втората търговска организация, която ще скачи свой кораб с Международната космическа станция.

Изстрелването на товарния орбитален кораб Cygnus ("Лебед") е днес с новата ракета Antares. Планира се корабът да стигне МКС на 21 септември. Независимо че сегашният старт е само демонстрация на мисията, Cygnus ще достави на орбита 700 кг товар, включително храна и дрехи.

Новият играч на космическата сцена ще стане причина не само за здравословна конкуренция, но и за нови технологични възможности, намаляване на цените и подобряване на сигурността на програмата МКС. Това на свой ред ще се отрази на научния и човешкия потенциал на космическата станция.

"Важността на тези товарни рейсове е на първо място в реализирането на научни знания и опит", казва Скот Пейс от Института за космическа политика при университета Джордж Вашингтон.

На пръв поглед мисията на Orbital Sciences може да не изглежда толкова значителна. За разлика от компанията SpaceX, основана през 2002 година, Orbital Sciences е 30-годишен ветеран в индустрията, изпратила стотици спътници, включително лунната сонда на НАСА LADEE в началото на септември.

Корабът Cygnus ще подари на НАСА нови възможности. Корабите на SpaceX могат да издигат на орбита по-тежки товари, но тези на Orbital Sciences осигуряват голям херметичен обем, тоест космонавтите могат да разтоварят апарата директно. На свой ред капсулите Dragon на SpaceX могат да бъдат разтоварени само с помощта на роботи, което е доста по-сложна процедура.

"Транспортното средство на SpaceX е разработено с предвидено връщане на Земята. Това ни позволява да получим някои научни сведения от борда на станцията – разказва Джошуа Байърли от НАСА. – На свой ред корабът на Orbital Sciences е разработен, за да ни позволи по обратния път да комплектуваме промишлен боклук на него, който да бъде унищожен."

Наличието на два варианта трябва да увеличи броя на полетите до МКС. Това ще помогне на НАСА да използва целия потенциал на станцията и да докаже ценността й като космическа лаборатория.

Също благодарение на "космическата конкуренция" при астронавтите на МКС ще се появи повече свободно време и те ще могат да се заемат не само с обслужване на станцията.

Рейсовете на апаратите Dragon и Cygnus не само ще осигуряват на орбиталните жители необходимите запаси, но и ще направят живота на орбита по-удобен. Това е достатъчно важна крачка във време, когато човечеството иска да направи Космоса своя обичайна среда за обитание.

Водещи

Най-четени