Да картографираш историята, докато просто се разхождаш 16.04 | 11:59

Възможно е, благодарение първата в света 3D-система за детайлно мобилно картографиране

От Георги Георгиев

Zebedee е иновационна мобилна лазерна 3D система за картографиране за архитектурни паметници, дело на австралийски учени. С нея те ще се опитат да съхранят в дигитален вид някои от най-старите и важни паметници в историята на континента-държава, пише Phys.org.

Проектът е резултат от съвместна изследователска инициатива на австралийската научна организация CSIRO и Университета в Куинсленд. Той има за цел да събере база данни от детайлни 3D-карти на исторически забележителности в залива Моретън.

Там екипът, стоящ зад създаването на Zebedee до момента е успял да събере данни за исторически обекти като фортовите укрепления от 19 век на река Брисбън и колонията на прокажените на остров Пийл.

В основата на технологията, разработена от лаборатория за Автономни системи на CSIRO в Брисбан, стои портативен лазерен скенер. Той изпраща инфрачервен лазерен лъч до обекта на сканиране, който се отразява и връща към уреда, където бива уловен от приемно устройство.

По този начин системата извършва милиони детайлни измервания в секунда, на базата на които създава подробна 3D-карта обектите, до които лазерът се е докоснал. И всичко това се случва, докато изследователят просто се разхожда през историческото място с апарата в ръка.

Новата система ще спести на археолозите къртовската работа по детайлното описване и анализ на различни исторически обекти, част от които са доста крехки и изискват внимателна манипулация при обработка. Чрез самите 3D карти историците ще могат да запазят в дигитален вид материалната архитектурната памет на човечеството, дори ако част от паметниците изчезнат в реалния свят.

Водещи

Най-четени