До Марс и назад за 60 дни 11.04 | 17:12

За целта е необходим двигателя с ядрен синтез, който се разработва в момента

От Георги Георгиев

Изследователски екип от университета в щата Вашингтон е на път да създаде ракета, задвижвана от енергията на ядрен синтез. С нейна помощ пътуването до Марс, което в момента трае месеци, може да се съкрати до 30 дни, съобщава NBC.

Физицитете прекарват голяма част от миналия век в опити да впрегнат енергията на ядрения синтез в извършването на полезна работа, но така и не успяват. Сега една от надеждите за успех се крие във финансираната от НАСА програма за иновативни напреднали концепции. Благодарение на нея американската космическа агенция се надява да се сдобие с работещ прототип на двигател в близките десетилетия.

За момента учените не разполагат с работещ модел на своя двигател, но споделят, че са демонстрирали на практика, че всеки компонент от технологията функционира. Това, което им остава да направят, е да комбинират отделните елементи в експеримент, който да докаже, че подобен двигател би захранвал успешно бъдещите космически кораби.

Основната идея в случая е да се използва силно магнитно поле, което да слива група от метални пръстени в метална черупка около плазма от деутерий (изотоп на водорода). Тази черупка компресира плазмата, създавайки реакция на ядрен синтез, която продължа едва една 25-милионна от секундата и отделя огромно количество енергия. Тя изстрелва получената материя със скорост от 107 хиляди километра в час през соплото на ракетата, създавайки мощна тяга.

По този начин за кратко време корабът може да постигне много висока скорост, която да съкрати многократно пътя на бъдещите астронавти до Марс.

Водещи

Най-четени