Добивът на полезни изкопаеми от космоса - възможен, но нерентабилен 21.02 | 08:12

Според учените обаче това ще се промени до 20-30 години

От Александър Бакалов

Учени, събрали се на научен форум в Сидни, увериха, че сегашните технологии позволяват добива на метали и минерали в космоса, съобщи AFP.

Добивът на нужни за високотехнологичната индустрия метали  може да се окаже изкушаващ за мнозина, заявиха експерти.  "Много хора вероятно са на мнение, че това е възможно", поясни Андрю Демпстър от Австралийския център за космически  технологии. "Голяма част от тази технология вече е създадена, но трябва също да е рентабилна." 

Рене Фраде от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която работи за сегашната мисия на марсохода "Кюриосити", смята, че добивът на суровини в космоса ще е възможен и рентабилен  след 20-30 години. Транспортните разходи понастоящем са значими - транспортирането на 1 кг материал до Луната струва 100 000  щатски долара, без да се вземе предвид цената на самия материал.

От австралийската изследователска организация CSIRO извършили компютърни симулации и заключили, че главният проблем  е свързан с електрозахранването. 

Скалните проби, доставени от космоса на Земята, са малко - всички мисии "Аполо" на НАСА са донесли общо 382 кг, а  програмите на Марс - едва няколко грама, напомнят ни от БТА.

Водещи

Най-четени