Дъхни ми, за да ти кажа колко си стресиран 28.02 | 16:55

Британски изследователи намериха начин да откриват нивата на стрес по дъха

От Георги Георгиев

Нивата на стрес в организма могат да се установят по човешкия дъх, сочи пилотно проучване, публикувано в Journal of Breath Research.

Според него в дъха ни се крият шест маркера, които могат да се използват за индикатори на стреса, който тялото преживява в дадения момент.

Разработката, дело на екип британски учени, може да доведе до създаването на метод, който по неинвазивен начин да определя доколко сме стресирани, коментират от phys.org.

"Ако успеем да измерим стреса обективно и по неинвазивен начин, то един ден методът ще да помогне на пациенти и уязвими хора, поставени на продължително лечение. Такива са например страдащите от Алцхаймер, които не могат да обяснят на грижещите се за тях колко точно са стресирани", обяснява водещият автор на изследването проф. Пол Томас.

До момента учените са провели тестове върху 22-ма пълнолетни, всеки от които участвал в тест от две части. В първата те трябвало да се настанят удобно и да слушат приятна музика, докато във втората – да решават наум аритметични задачи, направени така, че да повишават нивата на стрес в организма.

След всяка част учените замервали веществата в дъха, както кръвното налягане и пулса на участниците. Оказало се, че след стресовите упражнение в дъха им са открити завишени нива на две от химическите съставки.

Резултатите могат да доведат до създаването на бърз тест за измерване на нивата на стрес в организма, заключават учените. За тази цел обаче ще трябва да се проведат допълнителни изследвания.

Досега специалистите са установили, че анализът на дъха може да доведе до ранното откриване на сериозни заболявания като туберкулоза, множество видове рак, белодробни болести и астма.

Най-четени