Ерозията "подмладява" Титан 21.01 | 13:47

Повърхността на планетата изглежда по-млада заради процеса на разрушаване на почвата

От Диана Цветкова

Процесът по разрушаване на почвата, познат като ерозия, кара повърхността на най голямата луна на Сатурн – Титан да изглежда по-млада.

Кратерите по повърхността на Титан бавно се запълват с въглеводороден пясък, "заглаждайки" повърхността, показват наблюденията с космическия апарат "Касини", пише БТА.

"Повечето от спътниците на Сатурн имат хиляди кратери по повърхността си. Досега сме наблюдавали 50 процента от повърхността на Титан с висока резолюция и сме открили само около 60 кратера", коментира Катрин Найш от НАСА.

Обикновено възрастта на повърхността се изчислява именно като се броят кратерите – по-големият им брой говори за по-голяма възраст.

"Ако процеси като речна ерозия или движещи се пясъчни дюни обаче ги запълват, е възможно повърхността да е много по-стара, отколкото изглежда", допуска тя.

Атмосферата на Титан е съставена предимно от азот със следи от метан и по-сложни молекули, изградени от въглерод и азот, които падат като дъжд по повърхността. Там те се свързват и образуват пясък. Астрономите са сравнили кратери на Титан с кратери на юпитеровата луна Ганимед. Тя, макар и да прилича на Титан, няма
атмосфера и затова няма нито вятър, нито дъжд, които да ерозират почвата ѝ.

"Установихме, че кратерите на Титан са много по-плитки, отколкото кратерите на Ганимед с подобни размери. Това показва, че някакъв процес на Титан запълва кратерите", допълва обясненията си Найш.

Водещи

Най-четени