Титан може да крие екзотичен живот? 09.01 | 14:53

Съществата може да се живеят във въглеводородните айсберги, плуващи в моретата на спътника

От Георги Георгиев

На сатурновата луна Титан има езера от масивни въглеводородни "айсберги", които е възможно да сформират екзотични форми на живот, сочат резултатите от изследване, информира британският Daily Mail.

Учени от НАСА заявиха, че новата хипотеза може да обясни странните тълкувания въз основа на големите езера и морета на Титан.

Сред най-интригуващите въпроси, свързани с тези езера и морета, е дали те съдържат екзотична форма на живот, заяви съавторът на изследването Джонатан Лънин от Корнелския университет, цитиран от БТА.

Освен Земята, Титан е единственото друго тяло в Слънчевата система, което има стабилно количество течност на повърхността си. На нашата планета цикълът на валежи и изпарения обаче включва вода, а на Титан - въглеводороди като етан и метан. Етанът и метанът са органични молекули, за които учените смятат, че участват в сложни химически реакции, които са важни за възникване на живот.

Космическият апарат "Касини" забеляза голяма мрежа от въглеводородни езера в северното полукълбо на Титан и появяващи се сякаш спорадично подобни езера в южното му полукълбо. Учени, свързани с мисията на "Касини", са на мнение, че езерата на Титан не съдържат плаващ лед, защото метанът в твърдо състояние е по-плътен от течния метан и би трябвало да потъне.

Новата хипотеза обаче взема под внимание взаимодействието между езерата и атмосферата, което се изразява в смесване на състава им, "джобове" от азотен газ и температурни промени. Учените заключили, че в богатите на етан и метан езера ще има плаващ лед, ако температурата е под точката на замръзване на метана - около минус 183 градуса Целзий.

"Сега знаем, че при застудяване е възможно да се сформират богати на етан и метан ледени блокове на Титан, сходни с онова, което виждаме в Северния ледовит океан през зимата, допълни Джейсън Хофгартнър от екипа. Това трябва да се вземе предвид, ако някой ден се пристъпи към изследване на повърхността на Титан."

Водещи

Най-четени