Земята не е заплашена от сблъсък с астероид. Засега... 20.03 | 14:20

От НАСА твърдят, че през близките неколкостотин години можем да бъдем спокойни

От Александър Бакалов

Специалистите на НАСА са на мнение, че през следващите неколкостотин години Земята не е заплашена от катастрофален по мащабите си сблъсък с астероид. Това заяви директорът на космическото ведомство на САЩ Чарлз Болдън на изслушване в комитета по наука, космос и технологии към Камарата на  представителите на Конгреса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Въпросното изслушване е било посветено на усилията на американското правителство по проследяване на астероиди и метеорити и противодействие на заплахата от сблъсъка им със Земята. 

"НАСА смята за малко вероятно през близките неколкостотин години светът да се сблъска с глобални катастрофални последици, подобни на тези, които са довели до изчезването на динозаврите" увери членовете на Конгреса директорът на НАСА. "Ние постигаме видим прогрес при оценката на опасността, която представляват  за нашата планета по-малките по размер космически обекти, способни да доведат до катастрофа от регионален характер."

Болдън признава, че космическите обекти, подобни на  метеорита, паднал в Челябинска област, "винаги трудно могат да  бъдат откривани" и предварително да се предупреждава за тях.

"През следващото десетилетие обаче и в тази област ще бъде  постигнат напредък" уверен е Болдън. 

В същото време директорът на НАСА Чарлз Болдън е на мнение, че ако голям астероид все пак се насочи към Земята, на хората ще им остане само едно - да се молят. Този откровен съвет дава той на американските законодатели.

"Изхождайки от информацията, която е на наше разположение, ние не разполагаме с данни за астероид, застрашаващ населението на САЩ" твърди Болдън. "Но  ако той долети (до нас) след три седмици, ще ни остане само да  се молим." 

НАСА проявява особен интерес към астероидите, тъй като президентът на САЩ Барак Обама постави задачата през 2025 година американски астронавти да кацнат на астероид. Едновременно с  това американските специалисти разработват система за защита на нашата планета от ударите на астероиди.

Най-четени