От Рим ще дебнат за опасни астероиди 22.02 | 07:59

Нов вид телескоп ще се грижи за сигурността на родната ни планета

От Александър Бакалов

Европа трябва да се снабди с мрежа за наблюдение на  потенциално опасни астероиди, за да бъде защитено населението на Стария континент, оповести Европейската космическа агенция (ЕКА), която е започнала да работи над подобен проект, предаде AFP.

"Досега са открити само обекти с големи размери - идентифицирани са около 99 на сто от астероидите с диаметър над  1 км" заяви Никола Бобрински, който ръководи програма за  космическо наблюдение на ЕКА. "Опасността обаче може да дойде от  малките астероиди, които са далеч по-многобройни. Видяхте какви бяха последствията от падането на челябинския метеорит с  диаметър 17 метра. Ако вземете 50-метров обект с далеч по-голямо тегло, се освобождава много по-голяма енергия."

Подобен 50-метров обект ще е с приблизителните размери на  астероида 2012 DA14, който миналата седмица мина на разстояние  около 27 000 км от Земята.

Според Бобрински, около 1 милион астероида с дължина 50 метра или по-големи размери кръстосват из Слънчевата система, като за по-малко от 10 000 от тях се смята, че могат да пресекат орбитата на Земята. Това означава, че повечето обекти, които могат един ден да се блъснат в нашата планета, не са идентифицирани, отбеляза той.

За да се следят тези обекти и да се опознаят по-добре  траекторията им и свързаните с тях потенциални рискове от  сблъсък със Земята, ЕКА ще открие координационен център в Рим на 22 май.

В рамките на програмата за космическо наблюдение на ЕКА ще бъде разработен прототип на нов телескоп, кръстен "око на  муха". Той ще е снабден с огледало с диаметър 1 метър и ще има  голямо полезрение.

Новият телескоп ще позволи редовно наблюдение на небето, увери Бобрински.

След време ЕКА ще създаде мрежа от 6 подобни телескопа, които ще следят цялото небе  нощем, за да открият потенциално опасни астероиди. Целта е 50-метрови обекти да могат да се идентифицират три месеца  предварително.

Това ще осигури достатъчно време за реагиране - ако е нужно, населението в застрашен район ще може да се  евакуира или ще се изпрати мисия, която да отклони траекторията на астероида, поясни Бобрински, цитиран от БТА.

Водещи

Най-четени