И от ръждата имало полза 12.11 | 14:46

Швейцарски учени добиват водород от слънчева енергия с помощта на усъвършенстван железен оксид

От Георги Георгиев

Идеята да се складира слънчева енергия чрез превръщането ѝ във водород не е нова. Швейцарски учени обаче разработиха нова евтина технология, при която за целта се използват вода и железен оксид (ръжда), съобщава AFP.

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана са си поставили за цел използват енергията от слънчевата светлина за добив на водород, използвайки евтини материали. Задачата била решена благодарение използване на вода и метални оксиди, като например въпросният железен оксид, т.е. ръжда.

Проблемът тук обаче се състоял в това, че железният оксид не е добър проводник на електричество. Затова учените прибегнали до по-"усъвършенствана" форма на железен оксид в сравнение с обикновения.

В случая учените добавили към ръждата силициев оксид и я покрили със слой алуминиев оксид и кобалт. Така били оптимизирани електрохимичните свойства на материала в клетката за добив на водород.

Производителността на новият метод все още е ниска - от порядъка на 1,4-3,6 процента от получената слънчева енергия се оползотворява за добива на водород. "Надяваме до няколко години да този процент да достигне 16, като методът остане евтин", поясниха учените, цитирани от БТА.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Photonics.

Водещи