Измислиха нов метод за измерване на кръвната захар 17.03 | 11:05

Неприятното убождане на пръста при взимане на кръвна проба остава в миналото

От Георги Георгиев

Инженери от държавния университет в щата Аризона и медици от клиниката Мейо разработват нов тип устройства за отчитане на кръвната захар, които премахват нуждата от неприятното убождане на пръста при взимане на проба, пише scienceblog.com.

Много от хората с диабет имат нелеката задача да контролират постоянно нивата на глюкоза в кръвта си. Използваните днес устройства за мониторинг обаче изискват извършването на болезнената процедура по убождане на пръста и взимане на кръвна проба за изследване. Част от пациентите трябва да повтарят процедурите няколко пъти всеки ден, което прави теста най-малкото неприятен.

Разработеното от учените ново сензорно устройство извлича и анализира течността, която се събира около окото, и така изчислява настоящите нива глюкоза. Манипулацията е напълно безболезнена, тъй като изисква единствено докосване на лигавицата около окото. Същевременно тя е толкова точна, колкото и кръвният метод, казват изследователите.

Сега целта на учените е да окомплектоват и въведат правилните данни в системата, които ще направят измерванията адекватни и точни. Така ще бъде премахната още една пречка пред официалното одобрение за използването на уреда върху хора.

Диабетът е петата по разпространение причина за смърт в САЩ. Болестта води до повишен риск от сърдечни проблеми, слепота, проблеми с крайниците и други хронични заболявания.

Водещи

Най-четени