Изследват тайностите на космоса с 18 млрд. долара 11.04 | 11:55

Най-новият проект на НАСА е "да уловя" астероиди

От Александър Бакалов

Администрацията на САЩ планира да изразходва през финансовата 2014 година сумата от 17,7 милиарда долара за изследване на космическото пространство. Това съобщи ръководителят на американското космическо ведомство Чарлз Болдън, цитиран от световните информационни агенции.

Директорът на НАСА представи проекта за новия бюджет, който ще остане почти същия, какъвто бе през предходната финансова година, завършваща на 30 септември. Той предвиждаше за космически изследвания да бъдат отделени 16,5 млрд. долара.

Болдън отбеляза, че Международната космическа станция (МКС) остава един от приоритетите на НАСА.

"Тя ни позволява да изпробваме нови технологии и да извършим научни изследвания в условията на микрогравитация, необходими за подобряване на живота на Земята и за подготовка на полети в далечния космос", каза директорът на НАСА, цитиран от БТА.

През 2014 г. за проекта МКС е предвидено да бъдат изразходвани 3 млрд. долара. Половината от тази сума ще бъде за полетите на частния товарен кораб "Дракон" и за доставката на американски астронавтите с руските космически кораби "Союз".

В НАСА се надяват след около 4 години да създадат собствен пилотиран космически кораб, който ще може да лети до МКС и в перспектива до далечния космос. С разработката на тежка ракета-носител се занимават компаниите "Боинг" и "Локхийд-Мартин". За тази цел в бюджета са предвидени 2,7 млрд. долара.

Разходите за изследване на други планети, включително на Марс с помощта на Curiosity, се изчисляват на 1,2 млрд. долара. За проектите в областта на астрофизиката са предвидени 642  млрд. долара, а за програмата за изучаване на Земята от космоса - 1,8  млрд. долара. 658 млн. долара ще са нужни, за да продължи  работата по създаване на нов телескоп, който през 2018 година да замени "Хъбъл".

През 2014 финансова година НАСА предвижда да пристъпи към  реализацията на нов проект, в рамките на който е предвидено "да бъде уловен" малък астероид, да бъде придвижен по-близо до  Земята, а след това пилотиран кораб да бъде изпратен до него с  научна мисия. За откриването на подходящ "кандидат" сред  астероидите и за създаване на необходимата технология САЩ  предвиждат да отделят около 100 милиона долара.

По предварителни оценки за осъществяването на тази смела  идея ще са необходими не по-малко от 2,5 млрд. долара. Срещата с малкото небесно тяло е предвидена за 2019-2021 година.

Водещи

Най-четени