Изследователи са близо до създаването на горива от бактерии 25.03 | 16:22

Достатъчно е да има слънце и въглероден диоксид

От Елена Кирилова

Учени от Университета в Минесота са направили стъпка напред към създаването на възобновяеми горива, използвайки бактерии, слънчева светлина и въглероден диоксид, съобщава innovations-report.com.

Проектът е безвъзмездно финансиран с 2,2 милиона щатски долара от американското Министерство на енергетиката.

Основната заслуга за откритието е на Джанис Фрайс, която измислила как да използва протеин, за да трансформира мастните киселини, произвеждани от бактериите в кетоните, което може да послужи за направата на въглеводородни горива.

"Джанис Фрайс е много способен и трудолюбив млад учен", отбелязва ръководителят на изследването Лари Уакет. "Тя е пример за това колко ценна роля играят възпитаниците на университета, когато става дума за изследвания".

Адитя Бан и Лани Шмид, професори по инженерна химия в Колежа по наука и техника, са открили как да превръщат кетоните в дизелово гориво с помощта на катализаторна технология, която са развили. Възможността за производство на кетони отваря вратата към създаването на подобни на петрола въглеводородни горива, като се използват само бактерии, слънчева светлина и въглероден диоксид.

"Има огромен интерес към използването на въглероден двуокис за създаването на въглеводородни горива", смята Уакет.

"Въглеродният диоксид е основният парников газ, оказващ влияние върху глобалното изменение в климата, така че премахването му от атмосферата, би било добро за околната среда. Освен това е и безплатно. Също така можем да използваме една и съща инфраструктура за обработка и транспорт на новото гориво, която ползваме и при изкопаемите горива."

Водещи

Най-четени