Бактериите – възможното бъдеще на биогоривата 27.05 | 17:12

Генетично изменени цианобактерии намаляват драстично цената на биогоривата

От Георги Георгиев

Учени от държавния университет в щата Аризона разработиха процес, който премахва ключово препятствие в производството на евтини, възобновяеми биогорива от бактерии, се съобщава в прессъобщение на университета.

При опитите си изследователите "препрограмирали" генома на цианобактерии, които започнали да отделят големи количества високоенергийни мазнини при фотосинтезата си. Този остатъчен продукт може потенциално да се използва като биомасата за производстото на по-евтини и екологични горива, а преработката изисква скъпи физични или химически процеси.

Цианобактериите са много удобни за целта, твърдят учените, тъй като са лесни за генно манипулиране и могат да имат потенциално по-висок добив на биогорива от всички растения, които към момента се използва за производството на горива.

До момента събирането на мазнини от микробите изисквало скъпи допълнителни процеси, които съставлявали 70-80% от общите разходи. Това ги правело неконкурентни на петролните горива.

Следваща стъпка на групата ще бъде да тестват резултатите си в големи фотобиореактори, които да преработват по оптимален начин освободените от бактериите мастни вещества във въглеродно неутрални източници на биогорива.

Водещи

Най-четени