Имплант с микрочип в гръбнака тушира хроничните болки 16.12 | 07:31

Иновативното устройство може обаче да се окаже нож с две остриета

От Георги Георгиев

Австралийски изследователи откриха начин да потушават хронични болки без обаче реално да разрешават проблема, оповести popsci.com.

За целта учените изработили "умен" чип, който се вгражда до гръбначния стълб, и чиято функция е да прихваща и блокира сигналите на болка по пътя до мозъка.

Чипът е разположен в биосъвместима капсула с размери на главата на кибритена клечка. Капсулата от своя страна е свързана с друг, по-голям имплант, който съдържа компютърен процесор и батерия, захранващата се безжично от външен източник.

По този начин чипът ще може да измерва характеристиките на сигналите, минаващи по нервите и да отделя тези, които са носители на болка към нервния център.

Щом засече "болезнен" сигнал в посока на мозъка, устройството започва на изпраща 10 волтови импулси, които го блокират.

Чипът е предназначен за хора със сериозни хронични болки в гръбнака или краката, въпреки че на теория може да блокира болки от всякакво естество.

Ако един ден влезе в употреба, положителният ефект на устройството ще бъде увеличената активност и трудоспособност на страдащите от хронични болки. Това ще спести на пациентите, работодателите и на здравните системи значителни средства.

Освен да помогне иновацията крие и сериозни рискове. Заблуждавайки мозъка относно наличието на болка, устройството може да блокира сигнали, които съобщават сериозен здравословен проблем.

В крайна сметка болката не съществува самоцелно. В повечето случаи тя ни казва, че нещо не е наред с тялото ни и игнорирането й може да влоши сериозно здравето ни. Неслучайно китайският философ Лао Дзъ казва "Цени болката като самия себе си".

 

Водещи

Най-четени