Иновационен сензор пази реколтата от вредители 23.08 | 15:20

Джаджата открива, че растенията подложени на атака, дълго преди да се появят първите поражения по тях

От Георги Георгиев

Мнозина свързват миризмата на прясно окосена трева или сено с мързеливи летни следобеди, прекарани сред природата или на село. Всъщност, това, което възприемаме за приятен аромат, е растителният еквивалент на вик за опасност, който тревата надава, когато е подложена на "атаката" на косачката.

Подобна химическа реакция е характерна за всички растения, които ни заобикалят, но тя често остава незабелязана. Причината е, че хората не притежават способността да подушат или видят летвите вещества, отделяни от зелените растения, когато са подложени на въздействието на или болести.

"Растенията притежават механизми за защита, при които отделят уникални химически вещества. Те се използват като средства за комуникация със себеподобните си. Всеки един отделен химикал аромат е много специфичен за вида стрес, който растенията преживяват", обяснява проф. Рамараджа Рамасами, изследовател от университета в Джорджия.

В момента Рамасами разработва химически сензор. С негова помощ ще можем да засичаме летвите съединения без аромат и цвят, които "предсказват", че растението е в опасност още преди появата на първите физически симптоми на заболяване или травма.

Повече за реалните приложения на тази иновация можете да прочетете на сайта на econ.bg.

Водещи

Най-четени