Иновационни текстилни материали абсорбират опасни химикали 04.11 | 07:25

Дори в малки количества тъканите, базирани на въглерода, успешно неутрализират опасни токсини

От Георги Георгиев

Екип от британски изследователи от университета в Абъртей Дънди откри, че активираните въглеродни тъкани, разработени първоначално от военната лаборатория Портън Даун, могат да бъдат използван за създаването на изключително реактивни химикали, предаде ScienceDaily.

Тъй наречените хидроксилни радикали се оказват толкова химически нестабилни, че мигновено реагират при досег с всички видове замърсители, дори ако последните са в концентрации от няколко частици на милион.

Иновационният материал е с ниска производствена цена и може да бъде използван за филтриране на болнични отпадъци или за премахването на трудни за откриване съединения, които убиват полезните бактерии във водните ни системи и по този начин излагат на риск здравето на хората.

Изследователите откриват също така, че активните въглеродни тъкани в комбинация с озон са дори още по-ефективни. Новият материал може да се прилага и като катализатор във високотехнологични болнични превръзки.

Първоначалната разработка на въглеродните тъкани стартирала през 80-те с идеята да се създаде материал, който е в състояние да защитава войниците от химически атаки. Днес едни от най-разпространените приложения на материала са свързани със създаването на дрехи за химическа, биологична и радиационна защита.

Най-четени